Уџбеници

Овде можете видети листу уџбеника за текућу и следећу школску годину.

Матурски испити

Oвде можете преузети збирку из српког језика као и тестове који су протеклих година били на матурском испиту и њихова решења.

Школски календар

Настава и други облици образовно - васпитног рада у основној школи се остварују у току два полугодишта. У овом календару погледајте планиран распоред.

Међународни дан среће

Published: Sunday, 17 March 2019

У петак 15. марта 2019. године у основној школи „1. октобар“ из Башаида је обележен „Међународни дан среће“ који се празнује 20. марта, а установљен је 2011. године. Како су детињство и срећа нераскидиво повезани, ученици од првог до четвртог разреда су у оквиру пројекта „Спорт у школе“ овај дан обележили кроз различите физичке активности. 
Тако су ученици I и II разреда показали различите моторичке вештине у савладавању полигона, а који су сви са пуно успеха и без већих потешкоћа прошли. Ипак, као најсналажљивији се показао ученик II1 одељења Дарко Толмачев, који је полигон прошао за 35,3 секунде.

Са друге стране, ученици III иIV разреда су се опробали и међусобно такмичили у што дужем одржавању фудбалске лопте у ваздуху, тј. жонглирању као и у прескакању вијаче. У жонглирању се као највештији показао ученик IV2 Петар Антић, који је фудбалску лопту 10 пута одбио ногом, пре него што је пала. Вештину прескакања вијаче најбоље су приказали ученици III1 и то Татјана Ацин и Милан Бађок који су вијачу у континуитету прескочили 79, односно 74 пута.

Обележили смо 8. март

Published: Sunday, 17 March 2019

Идеја за обележавањем Међународног дана жена први пут се појавила почетком 20. века у доба брзе индустријализације и економске експанзије. Историја овог празника и важност обележавања 8. марта не важе само за поклањање цвећа и пажње, већ за циљ има скренути пажњу на храброст, снагу и могућност жена које истински покрећу свет.

Чланови ученичког Парламента на овај дан поклонили су свакој припадници женског пола честитку са искреним жељама, које су сами направили. Подела честитки се одвијала у кругу школе и ван ње, тако што су чланови Парламента свратили до оближњих продавница, поште и пијаце, како би већем броју жена пожелели срећан 8. март.

Општа култура страних држава

Published: Sunday, 17 March 2019
 

Наши ученици осмог разреда, Катарина Ердељан, Анамарија Хорват и Владимир Бандић учествовали су у гимназијском квизу "Општа култура страних држава" у пратњи наставницe хемије, Невенe Месарош. Домаћини квиза били су професори страних језика и наравно, дочекала нас је наша Андријана Бандић и ученици прве године језичког смера гимназије "Душан Васиљев". 
На овом веома занимљивом квизу наша школа је заузела 3. место и поносно узвикнула "Вени, види, вици" ("Дођох, видех, победих").

Општинско такмичењe из немачког језика

Published: Sunday, 17 March 2019
 

Честитамо нашој ученици осмог разреда, Катарини Ердељан, на освојеном другом месту на Општинском такмичењу из немачког језика!
Општинско такмичење је одржано 24.2.2019.године у ОШ ,,Вук Караџић'' у Кикинди.

Учешће у квизу ,,5+''

Published: Wednesday, 20 February 2019

И ове године су ученици наше школе учествовали у квизу „5+“, који организује телевизија „Рубин“. Овогодишњи такмичари били су ђаци 8. разреда: Анамарија Хорват (капитен), Владимир Бандиц и Бранислав Раду.
У првом кругу такмичарска екипа наше школе се надметала са ђацима из ОШ „Мора Kарољ“ из Сајана. Ова победа нам је омогућила даље надметање. У полуфиналном делу квиза наши ђаци су се такмичили са ђацима из ОШ „Свети Сава“ из Kикинде.
Наши ђаци су, као и до сад, на оваквој врсти надметања, показали изузетан тимски дух и високо опште знање.

Ледена авантура у Новом Саду

Published: Wednesday, 20 February 2019

15. фебруара, наставница хемије, Невена Месарош је повела наше ђаке седмог и осмог разреда у „ледену авантуру“ по Новом Саду.
У „Леденој дворани Спенс“ неки ученици су први пут стали на клизаљке, али уз помоћ својих другара, који су се раније опробалина клизаљкама по углачаном леду, брзо су савладали технику клизања. На Тргу слободе имали смо прилику да осетимо делић атмосфере са „Фестивала љубави“. У касним послеподневним сатима, стигли смо у „БИГ“ где се укључио таксиметар романтичне комедије „Такси блуз“. Уз кокице и смех, погледали смо овај шармантан и узбудљив филм.
Једва чекамо нови излет до Новог Сада.

ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Published: Friday, 15 February 2019

 

Због епидемије грипа настава се обуставља у свим школама до понедељка 25.2.2019.

Ученички Парламент је имао идеју

Published: Friday, 15 February 2019

Весеље, радост и срећа Дана заљубљених дотакла је и нашу школу. Загрнути у боје љубави ученици наше школе показали су и доказали да се љубав дарује раширених руку.

Ученички Парламент је и ове године био маштовит кад је Дан љубави у питању. Поред, већ традиционалног, избора за титулу „Врх друг/другарица“ и „Врх наставник“, чланови Парламента су организовали љубавну пошту у нашој школи. Свим ученицима од првог до осмог разреда поделили су коверте, које су самостално израдили и украсили, преносећи им поруку љубавне поште. Купидонови поштари су направили и љубавно сандуче у ком су сви ученици убацили своја писма намењена симпатији или најбољем пријатељу из школе. На сам Дан заљубљених, Купидонови поштари, доставили су писма на праву „адресу“. Неки ученици су били стидљиви, други изненађени, али су сви били  срећни.Свима желимо пуно љубави -искрене, топле, ђачке и јуначке.

ФОТОГРАФИЈЕ

Дан љубави

Published: Friday, 15 February 2019

Чланови драмске секције Владимир Бандић, Михајло Станишић, Ивана Чолак и Анђела Гуцул, поводом Дана љубави извели су представу ,,Прва љубав'' Бранислава Нушића и показали нам да је и Бранко
 знао шта значи ,,изгубити главу''!
Након представе уследило је проглашење резултата гласања за омиљеног наставника и наравно, проглашење победничке симпатије...

ФОТОГРАФИЈЕ

Онлине курсеви енглеског језика

Published: Thursday, 31 January 2019

Драги ђаци,
обавештавамо Вас да смо у сарадњи са компанијом LINK group обезбедили бесплатне онлине курсеве енглеског језика.
ITAcademy као део компаније LINK group овим курсевима пружа одличну прилику ђацима који желе да усаврше и унапреде своје знање енглеског језика да постану што успешнији у даљем образовању и касније у послу.
Уколико сте ђак од V до VIII разреда и желите да унапредите своје знање енглеског језика позивамо Вас да се пријавите за бесплатан онлине курс енглеског језика код свог наставника који ће одлучити ко ће добити могућност за похађање ових курсева. Уколико будете били један од добитника, добићете поклон код са којим остварујете право на бесплатан курс. Након што добијени код унесете на страни пријаве добићете на мејл сва потребна упутства за похађање изабраног онлине курса.
Позивамо све ђаке да се активно укључе у усавршавање знања енглеског језика како би тиме себи отворили што више могућности за даље образовање и развој каријере.

Школска слава - Свети Сава

Published: Tuesday, 29 January 2019

Погледајте како смо прославили Школску славу- Светог Саву!
У недељу 27.1.2019. у фискултурној сали школе уприличена је ђачка приредба којом су представљени и величани лик и дело Светог Саве.
Хвала нашим кумовима, МЗ Башаид, чији су представници увеличали нашу прославу, хвала нашим будућим кумовима, Фелбаб Дубравки и Милану, Сањи и Живојину!

ФОТОГРАФИЈЕ

Школско звоно

На овом линку можете погледати када почињу и завршавају се часови ниже и више смене.